Varför är fasadrengöring viktigt?

Fasaden på ditt hus är mycket beroende av väderförhållandena. Det är därför många fasader har ett vittrat utseende. Även om detta också ger ditt hem en viss charm, har det också nackdelar för inomhusklimatet i ditt hem. För att undvika dessa nackdelar bör du göra en fasadrengöring då och då för att ta bort smuts från fasaderna och bättre skydda ditt hem. De mest kända sätten att rengöra din fasad är genom ånga till de mer utsatta väggarna och genom högt tryck. Vilken rengöringsmetod du använder beror också på typen av smuts på fasaden och fasadens yta.

De olika typerna av smuts

En fasad kan bli smutsig av tre skäl:

  • Miljöföroreningar, såsom mögel och luftföroreningar från fabriker.
  • Direkt förorening av t.ex. graffiti.
  • Deponering av upplösta byggmaterial

Som med vittring kan föroreningar endast ses efter ett antal år. De vanligaste fasadföroreningarna är graffiti, sot, ogräs och klätterväxter, damm och sand, mögel, fågelskit, fukt och vit väggutslag.

Vad är din fasad gjord av?

Vilken typ av material fasaden är konstruerad av avgör också vilken rengöringsmetod du ska använda. En fasad kan bestå av: betong, sten, olika typer av stål, trä, glas, plast eller gips. Släta och moderna material är lättare att rengöra än de porösa, grova materialen.

Fördelar med fasadrengöring

Fasaden i ditt hem behöver också regelbundet underhåll, eftersom fasaden är avgörande för att skydda ditt hems insida. Dessutom ser en välskött fasad bättre ut, vilket ökar värdet på ditt hem. Det kostar i allmänhet också mindre att utföra en fasadrengöring än att reparera skadorna på en underhållen fasad.

Att bibehålla eller öka hemmets värde

Genom att regelbundet rengöra din fasad säkerställer du ett bättre inomhusklimat i ditt hem och ett bättre utseende. Fasaden stoppar väderpåverkan, men påverkas också av just vädret. Detta kan till och med gå så långt att kavitetsväggen bakom fasaden och eventuella isoleringsmaterial runt den påverkas. Genom att rengöra fasaden och låta den impregneras en gång vart tionde år förhindrar du att fukt tränger in. Det blir bättre inomhusklimat och utseendet på ditt hem ökar värdet på ditt hem under en utvärdering eller försäljning.

Ger lägre energikostnader

En fasadrengöring kan också göra ditt hem mer hållbart. Genom att impregnera din fasad kan fukt och kyla inte tränga in i ditt hem. Väggsisoleringen påverkas inte heller på detta sätt. Genom att hålla värmen inne samtidigt som fukt och kyla hålls ute får du en behagligare lufttemperatur inomhus, du kan till och med spara pengar eftersom du inte behöver värma upp husen lika mycket.

Försämring av byggmaterialet

Föroreningarna av din fasad kan också orsaka att ytan påverkas på lång sikt. Hur snabbt detta händer beror på materialet från vilket din fasad är konstruerad. Kalksten påverkas till exempel lättare än tegel. Ändå uppstår materialförlust med alla material på grund av kemiska reaktioner. Materialförlust kan leda till instabila fasader. Kort sagt, genom att rengöra din fasad säkerställer du en längre livslängd för din fasad.

Fördröjning av framtida föroreningar

En redan förorenad fasad ger mer näringsjord för ny förorening. Du kan förhindra detta omedelbart genom att rengöra din fasad. Genom att till exempel impregnera din fasad förhindrar du att fukt tränger in i väggen. Fukt är i sin tur en viktig byggsten för att alger, mossor och svampar ska kunna växa.

Förhindra bakterier

När en fasad är förorenad är den en källa till bakterier. Dessa bakterier tränger också in i ditt hem genom fasaderna och kan förorena luften som du lever i. En fasad som har rengjorts förbättrar därför också invånarnas hälsa.

Nackdelar med fasadrengöring

Genom att rengöra din fasad ändrar du utseendet på ditt hem. Om det handlar om en större förändring är du skyldig att rapportera detta till kommunen först. Om du bor i en monumental byggnad får du inte rengöra eller impregnera din fasad själv. En fasadrengöring innebär mycket arbete eftersom du först måste ta bort alla växter, t.ex. klätterväxter, från fasaden. Dessutom måste du först tömma området så att rengöringsutrustning kan installeras. Om du behandlar fasaden med en högtrycksspruta måste du få din fasad inspekterad i förväg. Om fasaden är porös kan du faktiskt skada fasaden med vattentrycket.

Kontakta oss för en fasadrenovering i Malmö redan idag.