Allt du behöver veta om fasadrenovering

De flesta människor är knappt eller inte alls intresserade av fasaden på sitt hus. Att renovera och underhålla fasaden är mycket viktigt för utseendet på ditt hem. Dessutom är ditt hus skyddat från fukt och kyla. Är du nyfiken på att veta vilka olika saker som är viktiga för en fasadrenovering? Genom att läsa vidare nedan lär du dig allt om fasadrenovering och de saker du verkligen behöver veta.

Vad är fasadrenovering

Fasadrenovering är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att underhålla ditt hem. Fasadrenovering kan beskrivas som renovering av en fasad. Tänk inte bara på att slipa en smutsig fasad utan också att reparera en sprucken eller smulad fasad som har slitits med åren. Vid fasadrenovering byts vanligtvis defekta tegelstenar ut, fönsterbrädorna byts ut och sedan byts också den dåliga fogen. Ett hus med en gammal fasad eller yttervägg ser förfallen ut och måste renoveras i tid för att förhindra ytterligare skador.

Typer av fasadrenovering

När det gäller fasadrenovering kan vi skilja på de fyra vanligaste typerna, nämligen:

 • Byta ut tegelstenar: Om det finns sprickor eller flisade bitar av tegelstenarna i ditt hems fasader, måste du byta ut tegelstenarna i tid för att förhindra ytterligare allvarliga skador i framtiden. Regn kan lätt komma in i ditt hem genom sprickorna och orsaka drag.
 • Byta ut fogning: Om stenar i fogningens konststruktur är lösa eller om det finns sprickor kan detta leda till skador på fasaden och insidan av ditt hem genom att det bildas mögel eller till och med läckor.
 • Impregnering: Ett skyddande lager sprutas på fasaden för att säkerställa att mögel och fuktskador inte kan bildas. Det skyddande skiktet är också brandsäkert.

Fördelar med fasadrenovering

När du måste renovera din fasad kan du dra nytta av olika fördelar, inklusive det vackraste utseendet på ditt hem, men detta är inte den enda fördelen. De olika fördelarna med att renovera din fasad är:

 • Ditt hem skyddas bättre mot kyla och fukt.
 • Graden av isolering förbättras, vilket därefter ökar din boende komfort.
 • Värdet på ditt hem kommer att öka efter att du renoverat dina fasader.
 • Ditt hem kommer att se snyggare och modernare ut.

Kostnad för fasadrenovering

Kostnaderna för att renovera din fasad kan öka avsevärt beroende på faktorer som fasadens totala yta, fogningen, rengöringstypen, typen av sten och antalet stenar. Kontakta oss som dina experter så tar vi tillsammans reda på vad det skulle kosta för just dig.

Gör det själv eller anställ en professionell?

Efter de ekonomiska effekterna av Coronakrisen som började i februari förra året är det naturligtvis alltid attraktivt att spara kostnader. Många tror att de kan renovera sin egen fasad istället för att anställa en professionell. Att renovera en fasad kan verka enkelt, men det finns alla slags komplicerade saker som är involverade i det här jobbet. Om du har rätt kunskapsnivå, erfarenhet, tid och utrustning kan du själv renovera din egen fasad. Om inte, anlita en professionell som levererar ett bra resultat som du säkert kan vara nöjd med.

Bevilja renovering av fasad

Sedan 2015 är det tyvärr inte längre möjligt att ansöka om subvention för fasadrenovering i Sverige. Du kan fråga din lokala kommun i vilken utsträckning det finns lokala subventioner för att isolera ditt hem. Detta rekommenderas också under fasadrenovering och på detta sätt sparar du mycket på kostnader.

Spartips för fasadrenovering

Eftersom det kan vara ganska dyrt att renovera din fasad är det naturligtvis fantastiskt om du kan spara på renoveringen. Besparingar kan göras på följande sätt:

 • Jämför olika offerter: Först begär så många offerter som möjligt från olika specialister så att du kan välja den billigaste men också en bra specialist.
 • Gör fasadrenoveringen själv: Genom att genomföra renoveringen själv sparar du arbetskraftskostnader, men då måste du ha rätt kunskap och erfarenhet.
 • Spara genom förebyggande underhåll: Regelbundet och snabbt underhåll av din fasad förhindrar framtida skador, vilket gör dyra renoveringar av fasader oundvikliga. Litet underhåll är mycket billigare än en oundviklig renovering av fasader.
 • Gör omedelbart mindre reparationer: Om det finns mindre skador, fixa det omedelbart för att undvika större konsekvenser där du måste betala mycket mer för reparation. Ju större skada, desto högre kostnader kommer du att betala för reparation eller renovering.

Fasadrenovering är inte ett enkelt jobb. Det tar inte bara mycket tid, men kostnaderna kan också vara ganska höga, särskilt om du inte underhåller din fasad regelbundet och i tid.