Fallgropar och vanliga misstag vid fasadarbete

Fasaden på ett hus har den mycket viktiga uppgiften att skydda de inre utrymmena mot yttre påverkan. Det är en integrerad del av din byggnad som tillsammans med ditt tak ser du till att hålla dig varm och torr inomhus. Det är därför mycket viktigt att din fasad är i ordning, annars kan läckor uppstå, du kommer att märka att det drar och är kallt och fasaden så småningom kan spricka och kollapsa. Även om det vanligtvis inte kommer så långt är det viktigt att du tar hand om din fasad. Du gör detta genom att regelbundet rengöra och underhålla den. Här hittar du ett antal exempel på fallgropar och fel som ofta begås under planeringen och genomförandet av dessa aktiviteter.

Rengör endast om fasaden är smutsig

Underhåll och rengöring av fasaden måste göras regelbundet. Beroende på var du bor rekommenderas det att du gör detta vartannat till vart femte år. Människor som bor vid havet eller vars hus har mycket att uthärda på något annat sätt, är bättre att schemalägga underhåll oftare än människor med ett hus på en skyddad plats. Specialisten kommer hit så ofta för att inspektera din fasad, för att reparera eventuella mindre skador och för att rengöra fasaden. På så sätt kan du undvika stora problem, din fasad är alltid i utmärkt skick och du brukar också spendera mindre pengar. Om du väntar tills din fasad är så smutsig och skadad att den behöver rengöras och renoveras, kommer priserna att vara högre stiga. Det bästa sättet att göra detta är att teckna ett underhållsavtal.

Rensa och gå

Många som planerar en städning av fasaden ber ett städföretag att komma förbi, städa fasaden och lämna igen. I princip är det bra om din fasad är i utmärkt skick. Problemet är att för lite uppmärksamhet ägnas åt smutsens orsak, vilket naturligtvis innebär att den snart kommer att vara där igen. Kanske finns det till exempel en läckande rännsten. Genom att först lösa detta problem behöver du inte schemalägga en rengöring igen så snabbt. Låt därför en specialist inspektera din fasad innan du börjar rengöra den. Vid behov kan reparationer planeras och genomföras.

Var inte uppmärksam på ventilation

Efter att fasaden har rengjorts bestämmer många att impregnera den omedelbart. Detta är därför en nästan standard del av ett noggrant fasadunderhåll. Impregnering har många fördelar, bland annat att din fasad görs vattentät och att smuts har betydligt svårare att fastna på den. När arbetet har slutförts har du tagit på fasaden en vattenavvisande kappa. Precis som när du har på dig din regndräkt, måste ventilation tillhandahållas annars svettas du för mycket. Du kommer att märka att fuktproblem lätt kan uppstå i ditt hem efter impregnering. Du kan förhindra detta genom att ägna tillräcklig uppmärksamhet åt ventilation.

Lämna mindre skador

Om du ser att din fasad har mindre skador, som sprickor och skadade fogar, är det viktigt att du vidtar åtgärder snabbt. I vilket fall som helst, gör detta före vintern. Om vatten kommer in i dessa områden och det börjar frysa expanderar vattnet. Konsekvensen är naturligtvis att sprickorna växer och detta kan få jobbiga konsekvenser. Låt din fasad noggrant kontrolleras innan vintern och vid behov förberedas för vintern. Då kan du förhindra eventuella större reparationer.

Allt löses med en målning

Om du bestämmer dig för att underhålla din fasad själv kan du naturligtvis renovera den helt genom att måla den. Det finns också vattenavvisande färg, som du ibland kan lösa fuktproblem inomhus. Det är dock inte klokt att arbeta med färg utan att ha analyserat problemen korrekt. Du kan inte längre se skador på fasaden om den har ett nytt färglager över sig, men den är naturligtvis fortfarande kvar. Se därför till att din fasad är redo att målas. Endast någon som känner till fasader kan berätta detta. Kontakta oss som experter på fasadrenovering i Malmö för att göra detta åt dig.

Isolera inte kavitetsväggen direkt

Om du redan arbetar med en fasadrenovering och dina väggar innehåller ett hålrum, är du faktiskt galen om du inte får det (nu i efterhand) isolerat omedelbart. Kavitetsisolering är relativt billig och erbjuder många fördelar. För 150 kr per kvadratmeter kan du låta dina väggar injiceras mekaniskt med ett isolerande material. Du kommer att märka att det känns mycket trevligare inuti ditt hus och att dina värmekostnader sjunker. Arbetet görs inom en dag. Efter att fasaden har isolerats, renoverats och rengjorts undertecknar du ett underhållsavtal och du kan vara säker på att ditt hem optimalt skyddar dig igen under mycket lång tid.

Kontakta oss för fasadrenovering i Malmö!