Fasadrenovering: varför välja en ventilerad fasad?

Ett välkänt sätt att isolera en yttre fasad är att använda värmeisolering som limmas direkt på väggen och sedan täckas eller putsas. Ett alternativ till detta är den ventilerade fasaden.
Förutom de många färgerna och efterbehandlingsalternativen finns det många fördelar med detta system.

En ventilerad fasad består av fyra element:

 • Isolering
 • Understruktur
 • Ventilationsrum
 • Fasadbeklädnad

Fasadbeklädnad som skydd mot väderelementen

Det finns många material som kan användas som fasadbeklädnad: keramik, fibercement, glas, natursten, trä eller aluminium. Dessa material skyddar främst ditt hem mot kyla, vind, regn och sol. Fasadens livslängd beror på dess frostbeständighet och materialets hållbarhet.

Ventilationsöppning för ett säkert och behagligt inomhusklimat

Med en ventilerad fasad placeras fasadbeklädnaden inte direkt på isoleringen, utan separeras av en ventilationsöppning. Fukt avlägsnas via luftcirkulationen bakom beklädnaden, skyddar isoleringen och torkar ytterväggarna mycket snabbt efter nederbörd. Ventilationen undviker också så kallad ”kapillaritet”, vilket är rörelsen av fukt i själva konstruktionen. Allt detta garanterar ett behagligt inomhusklimat.

Eftersom isolering och beklädnaden separeras från varandra genom konstruktionen, är denna typ av beklädnad också mer brandsäker, ljudsäker och ger också bättre skydd mot väderelementen.

Inte oviktigt: konstruktionen är hållbar. De enskilda komponenterna limmas inte ihop, så de kan återvinnas separat när fasaden renoveras.

Det är naturligtvis mycket viktigt att ventilationen fungerar perfekt och att luften kan cirkulera. Annars har du ett lager av stillastående luft som inte kan slänga ut fukt. Det är viktigt att luften kan komma in under strukturen längst ner, cirkulera fritt bakom strukturen och gå ut på toppen.

Komfort och energibesparingar tack vare isolering

För en ventilerad fasad används som standard obrännbart, vattenavvisande isoleringsmaterial med öppen ångdiffusion. Tack vare en ventilerad fasad är det möjligt att applicera alla vanliga isoleringstjocklekar, så att standarden för boendet kan uppnås.

Understrukturen ger solid förankring

Understrukturen är den direkta länken till den bärande väggen. Oftast, särskilt i bostadsbyggande, används trä för detta. Men aluminium eller en kombination av båda materialen kan också användas för detta.

Det är viktigt att veden förblir torr hela tiden. En folie används för detta, som limmas på träkonstruktionen för att förhindra att fasadbeklädnaden avger fukt till träkonstruktionen.

Fördelar med en ventilerad fasad

Den största fördelen är de nästan oändliga designmöjligheterna som ventilerade fasader erbjuder. Material kan också kombineras: fibercement kan till exempel kombineras med glas eller tegel.
Ventilerade fasader används ofta vid fasadrenovering.

Sammanfattningsvis kan ventilerade fasader erbjuda följande fördelar:

 • En tydlig separation mellan konstruktionsarbetet och fasaden, vilket gör dem mindre känsliga för skador
 • Optimal fuktbalans tack vare ventilation
 • Lågt underhåll
 • Många kreativa möjligheter
 • Separat demontering och återvinning
 • Trevligt inomhusklimat på sommarn och vintern
 • Perfekt för energibesparande isolering
 • Långsiktig värdehållning och till och med värdeökning av byggnaden

Ventilerade fasader är ett av de mest populära fasadsystemen. Tack vare de många designalternativen, men också den funktionella och tekniska säkerheten, är de ett utmärkt alternativ för många människor.

De kan användas både vid nybyggnation och renovering. Det är också ett mycket ekonomiskt sätt att bygga. Trots de högre initialkostnaderna är de ett bra alternativ tack vare deras långa livslängd och låga underhåll.

Behöver du hjälp med en fasadrenovering, kontakta i så fall oss som dina speciallister. Vi utför fasadrenoveringar i hela Malmö med omnejd. Vänta inte, boka en konsultation redan idag om du misstänker att dina fasad kan vara skadad och behöver renoveras.