Hur väljer man en färg för husets fasad?

Ett av de svåraste besluten att ta när man bygger eller renoverar ett hus är fasaden. Dess utseende och färg är de första sakerna vi är uppmärksamma på. En korrekt vald färg kommer att förbättra byggnadens proportioner, betona dess fördelar och karaktär, om den är fel kommer den att betona allt som vi inte vill betona. Hur väljer man rätt färg för husets fasad? Tyvärr kan vi inte helt låta vår fantasi springa vild i det här fallet. Naturligtvis är det viktigaste att vi gillar färgen och att vi mår bra med den. Det finns dock flera faktorer som du bör tänka på när du fattar ditt beslut.

Stil – lugn klassiker eller uttrycksfull modern?

När du väljer en färg bör du överväga stilen i ditt hem. Moderna byggnader med enkel form ger oss mycket frihet. De kommer att se bra ut både i känsliga, dämpade färger såväl som i intensiva, fashionabla färger. Vi kan lika gärna stanna i en färg eller kombinera flera tillsammans för att skapa ett intressant mönster eller accentuera enskilda delar av byggnaden på detta sätt. Klassiska byggnader kräver dock mer försiktighet i detta fall. Om deras design innehåller ett stort antal detaljer (som fönsterramar, burspråk, takkupor etc.), när du väljer en mer intensiv färg, finns det en risk att vi överdriver det och effekten blir långt ifrån den avsedda. Du bör också vara uppmärksam på färgerna på fönster och dörrar, takrännor och trappor.

Takfärg – tillgänglig palett med färger, texturer och former

Även om det finns ett stort urval av takmaterial på marknaden är deras färger mer begränsade än de färger som finns för husfasader. Lika viktigt är deras struktur (oavsett om de är matt eller blank) och form. Att kombinera ett tak som skiner i solen med en ljus fasadfärg kanske inte är den bästa idén. Därför kan vi ta idén till fasaden ”uppifrån”. De mest populära takfärgerna på marknaden är nyanser av brunt, rött, grått, svart och grönt. Om det är ett nytt projekt kan färgerna väljas samtidigt. Men om vi bara renoverar byggnadens fasad, bör vi ta hänsyn till denna faktor ännu mer.

Det landskap som omgivningen skapar

Vi glömmer ofta att vårt hem är en del av en helhet och det är viktigt att det passar väl in i omgivningen. En fråga bör ställas vid denna tidpunkt: hur kommer vårt hus att se ut där vi bor? Är det i ett tätbefolkat område eller utanför storstaden, nära en skog och ängar, eller precis vid en huvudväg? Om det ligger i ett distrikt med enfamiljshus kan deras färger spela en viktig roll. Till exempel kommer en byggnad i intensiv orange färg inte att harmonisera väl med närheten av ljusa pastellhus. Ägarna till hus byggda i ett öppet utrymme, där färgerna inte kommer att vara så stränga, har mycket mer frihet.

Täcker husets fasad

Inte mindre viktigt än de ovan nämnda faktorerna är vilken typ av beklädnad som kommer att användas i vårt hem. De finns i ett brett utbud av färger, från lugna och dämpade nyanser av vitt till väldigt intensivt grönt och djärvt svenskt rött, i två typer av ytor. Själva färgpaletten kan vara en inspirationskälla. Dessutom är färgen på fibercementskivorna extremt hållbar, så under de närmaste åren behöver du inte oroa dig för fasadens utseende.

Att välja en fasadfärg verkar till att börja med som en enkel uppgift. Först efter att ha analyserat ämnet mer börjar vi inse att vi inte väljer en färg utan hela uppsättningen, vilket skapar en unik helhet med betoning på karaktären och stilen i vårt hem. Låt oss inte heller glömma de universella egenskaperna hos färgerna, som också kommer att fungera bra på vår fasad. Ljusa färger förstorar optiskt och mörka minskar. Uttrycksfulla tvåfärgsmönster passar mest enkelt. Vertikala element förlänger byggnaden och horisontella element utvidgar den.

Kontakta oss som din professionella firma inom fasadrenovering i Malmö!