När kan du undvika att byta ut fasaden?

En ful fasad som tappat sin glans kan ibland renoveras med lite pengar. Dessutom kan några av arbetena utföras självständigt utan att involvera ett renoveringsteam. På så sätt kommer vi att undvika arbetskraftskostnader.

Här är några sätt att återställa fasaden till sin tidigare prakt till en lägre kostnad:

Om fasaden är oskadad och inte faller av väggen och endast fasadfärgen har tappat sin glans, räcker det med att måla om underlaget. Om den gamla färgen flagnar är det nödvändigt att torka av den och skrubba väggen. Först då kan ett lager färg appliceras. Om det finns svampar eller mögel på ytan, ta bort dem med en hård borste och behandla underlaget med ett biocidpreparat. Måla efter det väggen med färg.

Om gipsen är repad eller skadad, och dessa är mindre repor, målar du bara väggen med silikon eller akrylfärg. Större repor och sprickor ska fyllas, fyllas med gips, trålas och målas över med färg. Stora skador i gipset kräver fyllning med ett speciellt renoveringsmurbruk med mikrofibrer, som fungerar som en typ av förstärkning. Sprickor kan också förstärkas med ett glasfibernät inbäddat i det nya gipset.
Om gipsen lossnar från underlaget, bör väggen hamras av, håligheten rengöras från damm och grundas. Då är det nödvändigt att fylla hålrummen med ny gips och, om nödvändigt, täcka med färg.

Om det finns sprickor i plattorna kan du använda ett tätningsmedel, inkl. konstruktionssilikon. Vid större skador måste du byta ut plattorna mot nya.
Om det finns alger på fasaden, rengör ytan och använd en speciell biocidberedning.
Det finns smuts på plattorna som är svåra att ta bort, du måste använda en speciell förberedelse för rengöring av väggar.
Ta bort skalningsbeläggningen om färgen eller lacken på träelement skalar av. Det är nödvändigt att slipa brädorna, rengöra dem och måla om dem med t.ex. fläcklack.
Om det finns en svampbeläggning på träelement kan du ta bort den med en spatel eller en borste med hårda borst. Applicera sedan ett mögelbortagningsmedel.

Om fasaden behöver en mer omgående renovering eller om du inte orkar att utföra fasadrenoveringen på egen hand så kan du istället kontakta oss i Malmö!