Sammanfoga material på den yttre fasaden

Samtida hus är perfekta för att sammanfoga material – glas och betong, sten och tegel, trä och gips etc. Fibercementbeklädnad har också blivit en del av denna trend.

När det gäller fasadbeklädnad finns det ett brett urval av material. Tegel används ofta i våra städer. Sten dominerar landskapet, vare sig det är kalksten, sandsten eller kvartsit. Grov betong har fått acceptans som en elegant beklädnad. Gipset gick inte ur modet. Takplattor läggs nu ofta också på fasader. Det utvecklar långsamt en trendig grön fasad. Slutligen finns det en innovativ, hållbar fibercementbeklädnad som kan ge extra charm till nästan alla hem.

Valet mellan dessa olika material beror naturligtvis på stadsplaneringsbestämmelser. Men i vissa fall är kombinationer möjliga. Detta är perfekt när du inte vill begränsas av för mycket enhetlighet – med andra ord om du vill ha en fasad som ingen annan.

Fördelar med sammanfogningsmaterial

Att kombinera flera material i fasaden är en av trenderna inom konstruktion och renovering för nutid och framöver. Fördelarna är följande:

  • Det betonar husets natur,
  • Det ger en touch av originalitet.

Många arkitekter har tagit denna typ av tillvägagångssätt. Ett typiskt exempel är tillägget av en del av huset och användningen av fasadmaterial som avsiktligt skapar en kontrast till huvudbyggnaden.

Vissa material fungerar bättre än andra

Det finns många exempel på en framgångsrik kombination av material på en fasad. De inkluderar:

  • gips och trä;
  • en glasförlängning av en gammal grov stenbyggnad;
  • genomskinlig träbeklädnad på vitmålade väggar;

Fibercementbeklädnad släpar inte efter i denna fråga! Tvärtom! De kan kombineras med ett brett utbud av fasadmaterial. Detta är desto mer eftersom brädornas yta imiterar trä mycket bra – samtidigt som det ger en lång livslängd och låga underhållskostnader. Sådana brädor kan därför användas för att täcka gaveln och ge en kontrast med resten av byggnaden. Men den största fördelen är att de, till skillnad från konkurrenter, är kompatibla med alla andra material.

Hur undviker man estetiska misstag?

Att överväga att använda olika beklädnader på en fasad är dock en sak, men att uppnå ett harmoniskt resultat är en annan sak. Vårt råd är:

  • Överdriv inte mängden material som används. Det skulle vara en överdrift. Det räcker att nöja sig med högst två eller tre.
  • Håll dig till maximalt två eller till och med tre färger. För många mönster och färger kan överväldiga ögat. Vi guidar dig genom valet av färger för din fasad.
  • Växlingen mellan en varm nyans och en mörkare ser alltid effektiv ut. Å andra sidan, att använda samma material i två olika konfigurationer ger inte bra resultat. Till exempel med samma tegelstenar horisontellt och vertikalt.
  • Tänk på miljön och hur de material du väljer påverkar miljön.
  • Observera inriktningen, annars förlorar perspektivlinjerna enhetlighet.

Kontakta oss för en fasadrenovering i Malmö